Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον ιό του AIDS.

Γεια σας, τι κάνετε? Μιας και χθες ήταν η παγκόσμια ήμερα κατά του aids αποφάσισα να σας μιλήσω για αυτό το θέμα μιας και το έχω ψάξει αρκετά και είναι κάτι που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε! Όπως καταλαβαίνετε αυτό το άρθρο είναι πιο σοβαρό από αυτά που κάνω συνήθως αλλα το θεωρώ εξίσου σημαντικό ( Μην πω και πιο σημαντικό από τα άρθρα που κάνω!)  
  


  • Πολλοί στο άκουσμα του ιού HIV τρομάζουν, ενω δεν ξέρουν τίποτα για αυτόν και για αυτό έψαξα και βρήκα τι ειναι ακριβως ο ιός HIV. ΟHIV  (Human Immunodeficiency Virus) δηλαδή είναι ο Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας. Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές ημέρες. Άλλοι ιοί, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Ο ιός του AIDS είναι ένας ρετροϊός: έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου. Το χαρακτηριστικό του ιού HIV είναι το πολύ υψηλό ποσοστό μετάλλαξής του, ο γρήγορος ρυθμός αναπαραγωγής του και το τεράστιο μέγεθος του πληθυσμού του. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε δεδομένη στιγμή, ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί με τον ιό HIV μεταφέρει δεκάδες εκατομμύρια λοιμογόνων παραγόντων του HIV με εκατομμύρια διαφορετικών τυχαίων μεταλλάξεων του. Το AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) ειναι  δηλαδή το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον ιό της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV)Οι ονομασίες HIV και AIDS μπορεί να συγχέονται γιατί και οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν την ίδια νόσο. Σκεφτείτε το AIDS σαν μια προχωρημένη HIV νόσο.  

  • Αλλά όποιος κολλήσει HIV, δεν σημαίνει οτι ειναι οροθετικός( εχει AIDS) με την κατάλληλη θεραπεία κάποιος μπορεί να μην γίνει πότε οροθετικός ή να έχει AIDS αρκετά χρόνια μετά απο την στιγμή που μολύνθηκε από το HIV.

  • Σημαντικό είναι να ξέρουμε  τα στπτωματα του ιού HIV:  Όσοι έχουν συμπτώματα συνήθως εμφανίζουν πυρετό, κούραση ή αλλεργία. Κάποιοι δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα στην αρχή.Άλλα συνηθισμένα συμπτώματα είναι: πονοκέφαλος, πρησμένοι αδένες και πονόλαιμος. Αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνονται 2-4 εβδομάδες μετά την μόλυνση. 


  • Και φυσικά όλοι πρέπει να γνωρίζουμε πως μεταδίδεται ο HIV για να εχουμε τον νου μας:! Τα σωματικά υγρά ενός οροθετικού ατόμου που περιέχουν HIV σε ικανή ποσότητα για να επιτευχθεί μετάδοση του ιού, είναι:

  1. Αίμα (συμπεριλαμβανομένου του αίματος περιόδου)
  2. Σπέρμα και προσπερματικά υγρά
  3. Κολπικά υγρά
  4. Πρωκτικά υγρά
  5. Μητρικό γάλα 
  • Για να μεταδοθεί ο HIV πρέπει:
  • να είναι παρόν σε ικανή ποσότητα σε κάποιο από αυτά τα υγρά
  • να εισχωρήσει μέσα στο σώμα.  
 

  • Άλλοι τρόποι μετάδοσης του HIV είναι:
  1. Κοινή χρήση συριγγών όταν λαμβάνεται δόση ναρκωτικών ουσιών
  2. Μη επαγγελματικό τατουάζ και τρύπημα αυτιών κλπ.
  3. Τυχαίες διατρήσεις με σύριγγες
  4. Μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος
  5. Τοκετός
  6. Θηλασμός
Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι:
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι με HIV δεν δείχνουν άρρωστοι
  • Πολλοί άνθρωποι με HIV δεν έχουν κάνει test και δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί 

Τελειώνοντας αυτό το άρθρο θα ήθελα νακρατησετε οτι για να προστατευτείτε από αυτόν τον ιό πρέπει να φοράτε κυρίως προφυλακτικό κατά την διαρκεια της σεξουαλικης επαφης! 




Πηγή:HIV/AIDS
Πως σας φάνηκε που έκανα ένα πιο σοβαρό άρθρο?  Τα ξέρατε όλα αυτά για τον ιό του AIDS? 
See you soon 💜💙

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου